Du som bor

Här besvaras de vanligaste frågorna för dig som bor i någon av våra fastigheter. Om du inte hittar svar på dina frågor kan du istället skicka in din fråga till oss.


Får jag hyra ut i andra hand?

Svar: Ibland kan man ha behov av att hyra ut sin lägenhet i andra hand, till exempel för studier eller arbete på annan ort. Du måste dock ha vårt godkännande. I hyreslagen §39 står det: ”Hyresgästen får ej utan hyresvärdens samtycke i andra hand upplåta lägenheten.” Om så sker kan hyresrätten förverkas, vilket innebär att du kan förlora din hyresrätt.

Kom ihåg att det är du som står på förstahandskontraktet som bär ansvaret för det som händer och sker i lägenheten samt att hyran betalas i tid.

Ansökan för andrahandsuthyrning skickas in skriftligen till info@fcffastigheter.se

 

Hur säger jag upp mitt kontrakt?

Svar: En uppsägning av kontrakt för lägenhet eller parkeringsplats kan du göra direkt via mail till info@fcffastigheter.se . I annat fall går det bra att fylla i en blankett och maila eller posta.

Uppsägningstiden är 3 månader för lägenheter och parkering. Om du säger upp ett kontrakt mitt i månaden räknas uppsägningen från den sista. Om du vill lämna din lägenhet tidigare, så gör vi vad vi kan för att tillgodose dina önskemål.

Uppsägning av lokal görs enligt individuellt avtal.

 

Kallt i lägenheten?

Svar: Inomhustemperaturen i din lägenhet ska minst vara 20-21 grader. Mät genom att lägga en termometer mitt i rummet, 1 meter upp från golvet. Tänk på att placering av möbler eller gardiner framför radiatorerna kan påverka värmen i din lägenhet. Värmen från elementen kan då inte strömma ut med full effekt.

Utomhustemperaturen påverkar värmen inomhus, vilken styrs centralt.

Är ditt element helt kallt eller har du uppmätt en lägre temperatur än 20 grader, gör en serviceanmälan till Anderssons Fastighetsservice på mail: kurtgustav@telia.com.


När ska jag betala hyran?

Hyresavierna skickas till dig kvartalsvis, en för varje månad. Hyran jämte förekommande tillägg erläggs i förskott senast sista vardagen i varje månad.


När ska jag göra en serviceanmälan?

Skador i lägenheten anmäler du till vår fastighetsskötare Anderssons Fastighetsservice på mail: kurtgustav@telia.com alternativt via telefon 070-584 26 34.


Om grannen stör – vad gör jag då?

Grannsämja är viktigt. Ta direktkontakt med din granne i första hand. I andra hand, anmäl till oss via telefon eller mail om, hur och när du har blivit störd. Har du misstanke om brott ringer du självklart direkt till Polisen på tfn 112.

 

Brandvarnare – får jag det av er?

Brandvarnare räddar många liv varje år. FCF Fastigheter AB tillhandahåller gärna en brandvarnare, men du har ansvaret för att regelbundet kontrollera att den fungerar. Byt batteri och rengör brandvarnaren från damm och smuts med jämna mellanrum så att den bibehåller sin funktion. Kontakta fastighetsskötare Anderssons Fastighetsservice på mail: kurtgustav@telia.com alternativt via telefon 070-584 26 34.


Får jag grilla på balkongen?

För allas trevnad och säkerhet är det inte tillåtet att grilla på balkongen eller uteplatsen. Vi hänvisar istället till den gemensamma gården i området. Tänk alltid på säkerheten först, håll avstånd till byggnader/brandfarliga objekt och lämna aldrig grillen utan bevakning. Under de perioder som Länsstyrelsen utlyser eldningsförbud, är även grillning på gården förbjuden.


Får jag ha husdjur?

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet under förutsättning att de inte gör skada i lägenheten och att de inte stör grannarna. Rastning av husdjur ska ske utanför bostadsområdet och hundar ska vara kopplade.


Får jag måla eller tapetsera om?

Kontakta oss alltid innan du påbörjar förbättringsarbeten. Det är tillåtet att måla och tapetsera i lägenheten, men ett krav är att arbetet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Tänk på att tycke och smak varierar och de tapeter och färger du väljer ska kunna passa även nästa hyresgäst. För att undvika återställningsanspråk när du flyttar bör du därför välja en neutral tapet eller färg. Därutöver får förändringar i lägenheten inte göras utan tillstånd från oss, så kontakta oss alltid om du är osäker.


Rökning – vad gäller?

Det är inte tillåtet att röka i hiss, trappuppgångar och tvättstuga. Tänk på att aldrig kasta cigarettfimpar eller annat skräp från balkongen, dels med tanke på brandrisken men också av hänsyn till dina grannar. Kom även ihåg att visa extra hänsyn när du röker från balkongen sommartid, eftersom många grannar då har sina fönster öppna och vistas ute på sin balkong.


Vad gör jag när jag har tappat bort en nyckel?

Om du har tappat bort en nyckel, eller blivit bestulen, hör du av dig till oss så snart som möjligt. Vid avflyttning måste alla nycklar som du har kvitterat ut återlämnas, annars måste vi byta lås på din bekostnad.


Vart ska jag ställa cykeln?

Har du cykel ska den parkeras i de cykelställ som finns utanför ditt hus, på anvisad plats i källaren eller i cykelrummet, om det finns ett sådant. För allas säkerhet är det inte tillåtet att förvara cyklar i trapphusen. Om det börjar brinna kan cyklarna hindra utrymning eller stå i vägen för räddningstjänsten. Cyklarna utgör i sig själva också en brandrisk.


Vem städar tvättstugan?

Enklast för alla blir om du lämnar tvättstugan i det skick som du själv vill möta den. Det vill säga, den som tvättar ser också till att det är rent när man lämnar.

Var noga med att följa tvättanvisningarna som finns i tvättstugan. Kläder som förstörs i samband med tvättning ansvar hyresvärden inte för.


Vind och källarförråd

Hyresvärden ansvarar inte för föremål som placeras i allmänna utrymmen.


Är det viktigt att betala hyran i tid?

Ja, var noga med att betala hyran i tid. Vid försenad betalning debiteras du med ränta. Måste vi dessutom påminna dig eller lämna ärendet till inkasso, tillkommer även kostnader för detta. Utebliven hyresinbetalning eller sena betalningar kan medföra att du förlorar din hyresrätt. Även om du inte har fått någon hyresavi är du skyldig att betala hyran enligt ovanstående.

Kontakta oss omedelbart om du har problem med en hyresinbetalning så kanske vi tillsammans kan lösa ditt problem.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig snarast möjligt.
Namn E-post Fastighet Telefon Meddelande Jag accepterar reglerna och villkoren och integritetspolicyn Skicka in

Adress & info

Box 2033, 131 02 Nacka

info@fcffastigheter.se

Söndag: stängt, Måndag-fredag: 8:00-18:00, Lördag: 10:00-16:00